Translate

tiistai 21. huhtikuuta 2015

Kaakkois-Aasian reppukansalaiset

Thaimaassa kun ollaan niin turisteja riittää. Niitä ei pääse pakoon missään - kiinalaista, saksalaista, venäläistä ja aina myös suomalaista seuraa on tarjolla missä vain. On pakettimatkaajaa, backpackeria, flashpackeria ja "Bangkok based English teacheria". Ulkomaalaisten osuus katukuvasta on niin suuri, että erityyppiset turistit muodostavat suosituissa kohteissa oman näkyvän kansanryhmänsä. Näin on myös Bangkokissa, joka on koko Kaakkois-Aasiaan suuntautuvan matkailun keskus.

IMG_4035

Bangkokin keskustassa, hieman Chao Phraya -joen töyräältä länteen päin sijaitsee Khaosan Road, Aasian suurin backpacker-ghetto. Kaupungin hienoimpien temppelien läheisyyteen on rakennettu kävelykatu poikineen täynnä guest houseja, ravintoloita, baareja, vaatemyyjien kojuja ja tatuointiliikkeitä. Kaikkea mitä mukavuudenhaluinen reppureissari tarvitsee. Khaosanilla ei tarvitse kärsiä kulttuurishokista sillä thaikulttuurista on ikään kuin poimittu miellyttävimmät ja helpoimmin nieltävät elementit ja paketti on täydennetty länsimaisilla tuttuuksilla kuten suurilla pikaruokaketjuilla, hollywood-leffoilla ja listapoppia soittavilla yökerhoilla. Tässä on niin sanotun farang-kulttuurin ydin. Siinä se makaa tuktuk-kyydin päässä toisesta ulkomaalaiskulttuurin kehdosta, Chinatownista.

10670100_10205806203420677_5878969968600088017_n
Tyyppillistä backpacker-tyyliä.
Khaosan Road on vain suurin ja kuuluisin näistä mestoista ja samanlaisia löytää jokaisesta Thaimaan sekä naapurimaiden turistikohteesta. Samat tatuoinnit, samat t-paidat ja samat länsimaiseen makuun sopivat thairuoat löytää sekä Koh Changin Lonely Beachilta, Laosin Vang Viengista, Paista sekä etelän saarilta. Turistit ovat luoneet oman kulttuurinsa näihin paikkoihin. Erityisesti backpackereilla on omat kulttuuriset erityispiirteensä. Ruokalistalla on alkupaloiksi kevätrullat, pääruoaksi pad thai ja jälkkäriksi banana pancake. Kansallispuku muodostuu elefanttikuvioiduista parachute pantseista ja Chang-olutta mainostavasta hihattomasta. Monella backpackerilla näkee myös rastoja ja tatuointeja. Kansallismusiikiksi ehdottaisin Bob Marleyn best of-kokoelmaa. Tämähän näyttää ihan omalta kansaltaan, eikö vain?

IMG_2317
Näillä saa skenepisteitä
Hauskaa hommassa on se, että backpackerien muodostamassa alakulttuuriskenessä usein kilpaillaan siitä kuka on coolein reissari. Kuka sai halvimman majoituksen, kuka löysi hiljaisimman rannan tai tuntee paikallisen kebabmyyjän. Lisää skenepisteitä saa hienoista sak yant -tatuoinneista sekä alan baarien jakamista rannekoruista. Ollaan maailman siisteintä jengiä, niin hippiä, että on hypätty oravanpyörästä ihan kuukaudeksi matkustamaan Aasiaan. Mitä matkustamisella tässä yhteydessä tarkoitetaan? "It's party every night", eräs tapaamani kanadalaisreissari kuvaili kokemuksiaan. Hauskanpitoa, krapulassa hajoilua, coca-colaa ja uusia ihmisiä. Samaa mitä kotonakin voisi tehdä, tosin sillä erotuksella, että Thaimaassa on lämmintä ja eksoottista. Bambusta rakennetun guest housen terassilla voi makoilla perinteisillä itämaisilla kolmiotyynyillä ja katsella Horrible Bosses 2:ta.
IMG_1513
Backpackeri ottaa leebeniä













Jos stereotyyppiä edustava reppureissaaja repäistään omasta kulttuurikuplastaan sellaisenaan takaisin työhaastatteluun Eurooppaan, pesti jäisi saamatta. Yhtä lailla paikallisten silmissä voi olla vaikea vaikuttaa uskottavalta pukeutuen yöhousuihin ja kaljamainokseen. Mukavaahan bacpacker-kylissä on, mutta niiden ulkopuolella backpackeri on kakkosluokan kansalainen missä tahansa. Tämän kirjoituksen pointtina on osoittaa, miten valtavaksi ilmiöksi reppureissaaminen on Aasiassa ja erityisesti Thaimaassa kasvanut. Ensimmäistä kertaa itsenäisesti reissuun lähtevä tekee helposti kulttuurimatkan travellerighettoihin, niissä on varmasti nähtävää moneksi viikoksi. Vaikka jengi kylissä vaihtuu, sama meininki säilyy illasta ja vuodesta toiseen ja näin ollen ollaan saavutettu uudenlainen, joskin ehkä rauhanomainen kolonialismin muoto. Thaimaassa paikallista kulttuuria etsivä joutuu oikeasti panostamaan löytääkseen jotakin, mihin Lonely Planet ei vielä ole ohjannut puolta Eurooppaa.

10407893_10153286332976412_4815355606879721206_n
Näyttää siistiltä mutta kameran toisella puolella pyörii ainakin ryhmäkuvallisen verran muita turreja.
PS. Tämän artikkelin ideointi tapahtui riippumatossa, ilmastoidun betonibungalowin kuistilla, Lonely Beachin travellerikylässä Koh Changilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti