Translate

torstai 14. elokuuta 2014

Wan nii sanuk ma

Terve ja heipä hei! Sain juuri kirjoitettua 4-sivuisen työharjoitteluraportin valtavan aggression vallassa, joten raivotan tämänkin sivun ajan tasalle samoilla höyryillä!

Paraatimeininkiä Thaimaan äitienpäiväjuhlista
Aloitetaanpa kuulumisilla. Viimeiset pari päivää ovat menneet kuin matkailijalla - nähtävyyksiä ja vieraan maan hienouksia ihmetellessä. Maanantaina lähdin baarissa tapaamani thaitytön kanssa käymään temppelissä. Bangkokin lukuisat Buddha-temppelit ovat suosittuja turistikohteita, eikä ihme. Olen lapsesta asti tykännyt itämaisista rakennuksista (strategiapeleissäkin japanilaisten linnakkeet olivat siisteimpiä!) ja niiden sisään kätkemästään mystiikasta. Mukaan reissulle tuli myös tuntemani tytön sisko, joka halusi tehdä rukouksen munkille erään temppelin yläkerrassa. Paikka ei ollut kultainen ja juhlava sali, kuten temppelit valokuvissa aina ovat. Pikemminkin paikka muistutti hieman sekaista omakotitalon ullakkokerrosta, josta on tehty buddhalaisuuden alttari. Päästyämme sisään yritin kiivaasti muistella mitä kaikkea matkaoppaissa oli puhuttu temppelietiketistä. Tytöt esittivät rukouksensa munkille joka sen luettuaan heitteli jollain vihdankaltaisella vesipisaroita päällemme jonkinlaisen siunauksen merkiksi. Koko toimituksen ajan istuin polvillani enkä uskaltanut nostaa katsettani, muistelin että temppelissä vieraillessa pää ei saisi olla Buddha-patsaita korkeammalla. Kun homma oli ohi, munkki hymyili ja kysyi mistä olen kotoisin. Oli ilmiselvää, että olin paikalla vain seuralaisena. Vaikken mitään elähdyttävää transsendenssiä tuntenutkaan, oli hienoa päästä kokemaan buddhalaistemppeli sellaisena kuin se todellisuudessa ihmisille on. Myöhemmin toisessa temppelissä toki pääsin poseeraamaan patsaiden eteen niin kuin länkkärit yleensä.

Täs mä fressinä temppelissä
Ei ollut eilinenkään tylsä päivä. Thaimaassa juhlittiin kuningattaren syntymäpäivää, joka on samalla äitienpäivä. Ajatus perustuu uskomukseen, jonka mukaan kuningatar on kaikkien kansalaisten äiti. Lähdimme naapurini Chloén kanssa kaupungille katsomaan juhlallisuuksia ja pyörimään kamera kourassa kuin turistit. Satuimme hyville paikoille seuraamaan suurta paraatia, jonka vierellä marssimme aina juhlien päänäyttämönä toimineelle Royal Yardille asti. Siinä sisäänpääsyä odotellessamme törmäsimme muutamiin eurooppalisiin ja amerikkalaisiin matkailijoihin joiden kanssa päädyimme pitämään sadetta. Sadekausi on aluillaan ja se näkyi eilen. Koko näkyvä taivas muuttui sysimustaksi ja vettä tuli enemmän kuin elokuvissa. Puiston toiseen päähän oli rakennettu suuri juhlanäyttämö jonka keskellä kohosi valtava kuningattaren kuva. Näyttämön taustalla näkyi kultakattoisia temppeleitä jotka erottuivat terävästi mustasta taivaasta. Näky oli apokalyptinen. Tunnin pituisen sateen jälkeen huomasimme päätyneemme paraatipaikoille seuraamaan suurta ja tärykalvot puhkaisevaa ilotulitusta. Ja ettei tässä olisi vielä kaikki, luvassa oli vielä urheilua! Äitienpäivää juhlistettiin nimittäin tyttöjen thainyrkkeilyllä. Oli hämmentävää nähdä hyvin nuorten tyttöjen tappelevan kehässä ujeltavan thaimaalaisen musiikin soidessa taustalla. Viiden matsin jälkeen homma alkoi kuitenkin puuduttaa ja päätettiin lähteä kävelemään. Voi kyllä sanoa, että Suomessa äitienpäivää juhlitaan hieman arkisemmin.

Juuri nyt elän tietynlaista kuherruskuukautta Bangkokin kanssa. Koko ajan haluaisi nähdä ja kokea lisää, opetella thain kieltä ja vaellella keskustan kaduilla ostellen halpaa ja herkullista katuruokaa. Koska olen kuitenkin ollut kesän mittaan hyvin laiska opiskelija ja kiireinen työntekijä/muusikko, minulla on rästissä paljon koulutehtäviä, jotka vähän häiritsevät lyhyeksi käyvää kesälomaa. Lisäksi kaiken maailman kouluun liittyvät byrokraattiset asiat puskevat tehtävälistalle. Tällä hetkellä Suomesta tulee ensimmäisenä mieleen kapulakieli, hämmentävä tarve virallisille asiakirjoille, kaiken äärimmäisen tarkka suunnittelu, kaiken äärimmäisen tarkka raportointi, tiukat aikataulut ja epäterveellinen määrä työtä. Kaikki edellä mainitut olivat syitä sille, miksi piti lähteä pois ja keväällä nähdään onko toisaalla yhtään sen parempi. Nyt pitää lopettaa, koska ulkona on menossa melkoinen näytelmä. Parvekkeelta katsottuna trooppisen ukkosmyrskyn taivasta halkovat salamat näyttävät kohtuullisen juhlavilta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti